24/7 vikapäivystys - Soita +358 45 222 5821

Sähköauton lataus kotona – Asiantuntijoiden vinkit

Sähkövirta Boströmin asentama sähköauton latausasema. Pimeä ilta ja talvinen maisema.
admin
23/02/2024

Sähköauton lataaminen kotona on lähes aina se kätevin vaihtoehto. Sähköautoilijat arvostavat mahdollisuutta ladata ajoneuvoaan omassa kotipihassaan, sillä se takaa aina täyden akun aamuisin kotoa lähtiessä. Jotta kokonaisuus on paras mahdollinen, kannattaa huomioida latausvaihtoehdot sekä niiden sopivuus sekä omaan käyttöön että kodin sähköjärjestelmään peilaten.

Sähköauton latausasema kotiin

Mahdollisimman sujuva ja helppo lataus on kenties tärkein asia sähköautoilijalle. Jos lataamiseen kuluu liikaa aikaa esimerkiksi liian pienen lataustehon vuoksi, arki sähköauton kanssa on hankalampaa. Kotona lataaminen on kätevää ja taloudellista, kun käytössä on oikeanlainen latausasema, joka on asennettu turvallisuus huomioiden.

Eri lataustavat

Sähköauton lataaminen kotona tapahtuu tyypillisesti kolmella eri tavalla: peruslatauksella, voimavirtalaturilla tai kiinteästi asennetuilla suuremman tehon latausasemilla. Peruslataus voidaan toteuttaa käyttäen tavallista kotitalouspistorasiaa, mutta se tarjoaa rajoitetun lataustehon ja on siksi hitaampi vaihtoehto. Mikäli taloudessa on hybridiauto, saattaa schuko-pistorasiasta lataaminenkin olla varteenotettava vaihtoehto. Tehokkaammat latausratkaisut, kuten seinään asennettavat latausasemat, mahdollistavat nopeamman latausajan.

Latausaseman asentaminen

Sähköauton latausasema kotiin vaatii huolellisen suunnittelun ja ammattitaitoisen sekä kattavan asennuksen. Asennusprosessi sisältää tyypillisesti seinäaseman kiinnittämisen tarkkaan valittuun sijaintiin, sähköjohtojen kytkennän sekä latausaseman toimivuuden testaamisen. Latausaseman asennus kannattaa tilata avaimet käteen -paketilla, jolloin sähköautoilija pääsee käyttämään kotilatausta vaivattomasti.

Valitse oikeanlainen sähköauton latausasema

On tärkeää valita latausasema huolellisesti. Sähköauton lataus kotona vaatii paljon virtaa, joten perinteisen pistorasian sijaan optimaalinen valinta on kotilatausasema. Jos kyse on nimenomaan täyssähköauton lataamisesta, voidaan schuko-pistorasian käyttö lataamisessa unohtaa.

Latausasemat vaihtelevat yksinkertaisista pistorasiaan kytkettävistä latauslaitteista aina tehokkaisiin kiinteästi asennettaviin latausasemiin, jotka voivat tarjota jopa 60% nopeamman latauksen. Kokonaisuudessa onkin huomioitava se, onko taloudessa hybridi- vai täyssähköauto, sillä ajoneuvon akun koolla on kyseisissä vaihtoehdoissa oleellinen ero. Luonnollisesti myös auton sisälaturin tehoon kannattaa kiinnittää huomiota. Hybridiautoissa laturin teho voi olla 3,7kW, kun taas täyssähköautot voidaan varustaa jopa 22kW:n laturilla. 

Turvallisuus on myös avainasemassa, kun puhutaan sähköauton lataamisesta kotona. Kun hankitaan sähköauton latausasema kotiin, on suositeltavaa tilata asennus ammattilaiselta. Luonnollisesti myös latausaseman voi tilata suoraan asennusliikkeeltä.

Ammattilainen varmistaa, että latausjärjestelmä on asennettu oikein ja että kotisi sähköjärjestelmä kestää lisäkuormituksen. Valitessasi sähköauton latausasemaa kotiin, on ensiarvoisen tärkeää miettiä aseman tehoa ja yhteensopivuutta oman autonsa kanssa. Saat suunnitteluvaiheessa apua myös palvelevalta asennusliikkeeltä, kuten meiltä Sähkövirta Boströmillä.

Pyydä tarjous latausasemaratkaisusta

Sähköauton latausasema – oikea teho

Sähköauton latausaseman teho vaikuttaa suoraan siihen, kuinka nopeasti akku latautuu. Kotitalouksissa yleisin sähköliittymä on 3x25A, joka mahdollistaa enintään 11kW lataustehon hyödyntämisen. 22kw:n latausasema vaatii pääsääntöisesti aina 3x35A:n sähköliittymän ja siksi 11kW:n latausasema on yleisin valinta kotitalouksissa. Latausaseman valinnassa kannattaa tutustua latausaseman tehoon ja miten se sopii yhteen kotisi sähköliittymän kanssa.

Yhteensopivuus eri automallien kanssa

Jokainen sähköauto on hyödyntää tietynlaista latausjärjestelmää, joten on olennaista, että latausasema on yhteensopiva juuri sinun autosi kanssa. Useimmat nykyaikaiset latausasemat ovat varustettu Type 2 -liittimellä, joka on yleisin standardi Euroopassa. Osa vanhemmista tai eri markkinoille suunnatuista sähköautoista voi vaatia erilaisia liitäntöjä tai ainakin sovittimia. Tarkista siis sähköautosi latausliitännät ja varmista, että latausasema on yhteensopiva. Suomen markkinoilta löytyy erilaisia latausasemia, jotka ovat yhteensopivia eri automallien kanssa. Me Sähkövirta Boströmillä autamme mielellämme oikean latausaseman valinnassa.

Turvallinen sähköauton latausasema – käytännön ohjeita

Sähköauton lataus kotona on mukavaa ja helppoa, mutta turvallisuuden varmistaminen on ehdottoman tärkeää. 

Asennuksen turvallisuus

Kiinteästi asennettu sähköauton latausasema kotiin on suositeltava valinta täyssähköauton lataukseen. Ammattitaitoisen sähköasentajan tulee suorittaa asennus, jotta voidaan varmistaa turvallisuus niin asentaessa kuin latausaseman jatkuvassa käytössä. Asennusprosessissa on tärkeää, että kiinteä latausasema asennetaan valmistajan ohjeiden mukaan ja sähkölaitteistojen standardit täyttäen.

Latausaseman käyttöturvallisuus

Latausaseman turvallinen käyttö edellyttää säännöllistä ylläpitoa ja oikeaa käyttöä. Tarkistettavien seikkojen joukkoon kuuluu latauspistokkeiden kunnon varmistaminen sekä vikavirtasuojan toiminnan testaaminen.

Sähköauton lataus kotona – optimoi kustannukset

Sähköauton lataus kotona mahdollistaa latauskustannusten optimoinnin. Kustannusten hallinta lähtee sähkönkulutuksen optimoinnista ja sähkösopimuksesi hinnoittelumallista.

Sähkönkulutuksen optimointi

Optimoimalla sähköauton latausaikataulun voi hyödyntää edullisempia ajankohtia, kuten yösähköä. Esimerkiksi DEFA:n mukaan, älykkäät latauslaitteet mahdollistavat latauksen ohjelmoinnin niille tunneille, kun sähkön hinta on alhaisimmillaan, mikä voi tuoda merkittäviä säästöjä vuodessa. Monet autonvalmistajat tarjoavat myös nykyään helppokäyttöisiä puhelinsovelluksia, joilla latausaikataulujen ohjaus edullisille tunneille on näppärää.

Sopimusvalinnat

Sähkösopimuksen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Viime vuosina energiakriisin myötä suosituksi vaihtoehdoksi noussut pörssisähkösopimus antaa hyvät säästömahdollisuudet myös sähköautoilijalle. Voit painottaa lataukset niille ajankohdille, jolloin pörssisähkön hinta on mahdollisimman alhainen. 

Sähköauton lataus kotona – vauhdikas kehitys

Sähköautojen lataus kotona yleistyy hurjalla vauhdilla. Tämä laittaa potkua myös eri laite- ja teknologiayritysten tuotekehitykseen. Niinpä onkin odotettavissa, että kotilataamiseen liittyvät tuotteet tulevat kehittymään vuosi vuodelta. 

Älykäs lataus

Älykäs lataus tarkoittaa järjestelmiä, jotka hallitsevat sähköauton latausprosessia mahdollisimman energiatehokkaasti. Tämä voi sisältää teknologiaa, joka optimoi automaattisesti latauksen aloitusta ja lopetusta huomioiden esimerkiksi pörssisähkön hintavaihtelun tunneittain.

  • Älykäs ajoitus: Automaattinen aikataulutus mahdollistaa latauksen silloin, kun sähkön hinta on alhaisempi
  • Kulutuksen hallinta: Lataus voidaan optimoida yhteen kotitalouden energiankulutuksen ja aurinkopaneelijärjestelmien tuotannon kanssa

Uudet lataustekniikat

Uudet latausteknologiat keskittyvät nopeuttamaan latausaikoja ja integroimaan latausasemat osaksi älykotijärjestelmiä. Langaton latausteknologia poistaa tarpeen fyysisille kaapeleille, mikä tekee sähköautojen latauksesta kätevämpää ja helpompaa.

  • Langaton lataus: Tulevaisuuden sähköauton latausasema hyödyntää induktiivista latausta sallien latauksen ilman erillisiä johtoja tai pistokkeita.
  • Nopeampi lataus: Uudet latausasemat tarjoavat merkittävästi nopeampaa latausta, jolloin sähköautoilijan arki on sujuvampaa.

Kun valitaan sähköauton latausasema kotiin, käyttäjällä on useita vaihtoehtoja. Sähköauton kotilataus voidaan toteuttaa yksinkertaisesti käyttämällä tavallista kotitalouspistorasiaa, mutta tehokkaampaan lataukseen suositellaan usein erillisen latausaseman hankkimista.

  • Schuko-pistorasia: Tavallinen pistorasia on helppo ja edullinen ratkaisu satunnaiselle lataajalle, mutta tarjoaa rajoitetun lataustehon (noin 2 kW). Toimiva vaihtoehto ladattavan hybridiauton omistajalle.
  • Voimavirtalatauslaite: Nopeampi latausvaihtoehto, joka vaatii voimavirtaliitännän ja sopii hyvin aktiivisille käyttäjille.
  • Kiinteä latausasema: Paras vaihtoehto säännölliseen käyttöön, sillä se tarjoaa jopa 22 kW lataustehon ja mahdollistaa ajastetun latauksen.

Latausratkaisun valinnassa on otettava huomioon sekä käyttäjän lataustarpeet että sähköauton latausaseman asennusmahdollisuudet kotiin. Turvallisuus on myös keskeistä; se tarkoittaa oikeaoppista asennusta ja laitteiston säännöllistä tarkastusta. Henkilön, joka suunnittelee latausaseman hankkimista, tulee tiedostaa latausnopeuden merkitys ja valita laitteistonsa vastaavasti. Latausratkaisun valintaan vaikuttavat käyttötiheys, tarvittava latausteho ja taloudelliset tekijät.

Sähköauton latausasema – UKK

Kotilatausasemien hinnat ja tehot vaihtelevat, minkä vuoksi kuluttajilla on usein kysymyksiä näihin liittyen. Tässä osiossa käsitellään näitä yleisiä kysymyksiä.

Kuinka paljon kotiin asennettava latauspiste maksaa?

Kotiin asennettavan latauspisteen hinta voi vaihdella suuresti riippuen latauspisteen tyypistä ja asennuksen haastavuudesta. Hinnat alkavat muutamasta sadasta eurosta ja voivat nousta useisiin tuhansiin euroihin. Usein kokonaiskustannuksiin vaikuttavat myös mahdolliset ylimääräiset latausaseman asennuksen mahdollistavat sähkötyöt.

Mikä on sopiva latausteho tehokkaaseen kotilataukseen?

Sopiva latausteho kotiin riippuu useasta tekijästä, kuten auton akun koosta ja omistajan ajokilometrien määrästä. Myös se vaikuttaa paljon, onko kotitaloudessa ladattava hybridiauto vai täyssähköauto. Yleensä kodin latausasemalle suositellaan 3,7–22 kW tehoa. Suurempi teho mahdollistaa nopeamman latauksen, mutta latausaseman teho pitää mitoittaa kodin sähköliittymään.

Voiko lämmitystolppaa käyttää sähköauton lataamiseen?

Lämmitystolpalla tarkoitetaan usein auton moottorin tai sisätilan esilämmitykseen tarkoitettua laitetta. Vaikka lämmitystolpalla voi teknisesti ladata sähköautoa, se ei ole järkevää usein sen alhaisen tehotason ja mahdollisten turvallisuusriskien vuoksi. Turvalliseen ja tehokkaaseen lataukseen on suositeltavaa käyttää erityisesti sähköautojen lataamiseen suunniteltua latausasemaa.